10 Principet bazė tė Partisė Demokristiane

 1. Kush jemi ne: PDK e identifikon vetveten me vlerat themelore kristiane të lirisë, solidaritetit, humanizmit dhe drejtësisë. Synimi ynë është një shoqëri demokratike dhe e hapur, në të cilën qytetarët ndajnë midis njëri tjetrit përgjegjësi e të drejta të përbashkëta.

 2. Forcimi i familjes dhe institucionit të martesës: PDK beson se forca e shoqërisë dhe shtetit ndodhet tek familja; një familje e arsimuar, në mirëqënie, me tradita dhe vlera morale, me integritet dhe harmoni midis anëtarëve të saj, përbën rrugën më të mirë për një shoqëri demokratike dhe shtet ligjor. Ne duam që shteti të investojë në forcimin e familjes, të ndihmojë me kredi, banim, arsim dhe ndihma sociale. Ne besojmë tek martesa dhe vlerat e saj. Ne duam që shteti të ndihmojë ciftet e reja me kredi, me sistem liberal taksash dhe punësim.

 3. Shqipëri e traditave dhe moderne: Ne duam të krijojmë një shoqëri që respekton traditën pozitive, njeh e pasuron vlerat e cmuara, por njëherësh që krijon shtet, institucione, mentalitet dhe hapësirën e nevojshme për zhvillimin e një shteti modern dhe europian.

 4. i kushtojnë rëndësi fushës së kërkimeve, aktivizimit dhe besimit të institucioneve akademike dhe besojmë në një lidhje shumë më të fortë dhe efektive midis kërkimit teknologjik dhe zbatimit të tyre praktik në cdo fushë.

 5. Arsim cilësor dhe të hershëm për të gjithë: PDK kerkon standarde arsimimi kombëtare dhe të detyruara për të gjithë, mundësi zgjedhjeje dhe sistem të kombinuar me më shumë autonomi për shkollat. Ne propozojmë ngritjen e sistemit të shtëpive të edukimit, në të cilat janë të bashkuara kopshtet dhe shkollat fillore.

 6. Punësim e mirëqënie për të gjithë: Ne duam nxitje të politikave që hapin vende të reja pune, kualifikim për punësim profesional, shtrëngim të ligjit kundër shkarkimeve nga puna dhe një ligj që harmonizon interesat e të drejtat e punëdhëniet e punëmarrësit.

 7. Sigurimet shoqërore për të gjitha gjeneratat: PDK dëshiron që cdo qytetar të jetë pjesë e sistemit të sigurimeve shëndetësore dhe qeveria të përfshijë në mënyrë graduale elemente cmimesh solidare në siguracionin e detyruar shëndetësor dhe siguracionin e kujdesit infermieristik. Ne duam të bëjmë një lidhje të arsyeshme midis periudhës së trajtimit me ndihma sociale me atë të periudhës së pagesës së kontributeve shoqërore.

 8. Për një mjedis ku ia vlen të jetosh: PDK dëshiron të një legjislacion të ashpër kundër ndotjes së mjedit, që bën të mundur brenda 10 viteve të ardhshme ulje deri në 30% të sasisë së rrezatimeve dhe gazrave; të promovojë kujdesin ndaj natyrës.

 9. Buxhete publike solide = Shqipëri solide: Ne princip, ne duam një politikë të kujdeshme në borxhet e reja publike në cdo nivel; liberalizim të taksave, decentralizim dhe drejtësi në sigurimin dhe shpërndarjen e tyre.

 10. Liri dhe siguri për qytetarët: Ne duam të kemi një Forcë të Armatosur, një polici dhe organe të sigurisë të afta, profesionale dhe të mirëpajisura për të përmbushur detyrimet kushtetuese në mbrojtje të vendit, të jetës qytetare, rendit kushtetues, pronës private dhe të pasurisë kombëtare.

 11. Shqipëri dhe shqiptarë të integruar: Ne duam të jemi anëtarë të BE-së dhe NATO-s, të kemi rol aktiv në zgjerimin e frymës dhe vlerave europiane; të marrim dhe ndajmë përgjegjësi për stabibilitetin afatgjatë në rajon; të sigurojmë treg të përbashkët, lëvizje të lirë dhe partneritet të besueshëm dhe efektiv. Ne besojmë në pavarësinë e Kosovës dhe aftësinë e shqiptarëve për të ndjekur rrugën europiane të integrimit dhe vlerave kristian demokrate.
Muzeu i MemoriesLajmet e Fundit

Njoftim shtypi 08.05.2015

Njoftim shtypi ...

Njoftim shtypi 20.04.2015

PDK, ne zgjedhje me Koalicionin Qeverises ...

PDK dhe LDK marrėveshje pėr zgjedhjet e 21 qershorit 16.04.2015

  Demokristianët së bashku në Zgjedhje...

Nard Ndoka 19.03.2015

TIRANE - Në kohën kur ende nuk janë mbyllur koalic...

Nard Ndoka 18.03.2015

Njoftim Shtypi:...